4 hiba, amit el lehet követni esküvői fotós választásánál

Session esküvő fotó a kopaszi gáton, fasor esküvős választása
Esküvőfotó a Kopaszi-gátnál – upsz! itt nincs hiba, ez egy tökéletes kép 😀

Nem láttál egy mintaalbumot, nem láttad az összes képét

Ez kulcskérdés lehet, ha belegondolunk, ezen múlhat az esküvői fotós választása. Nincs is könnyebb dolog annál, mint egy szép albumból kiválasztani 2-3 szuperjó képet, és azt kitenni egy weboldalra, vagy feltölteni Facebookra. Vajon a többi képpel is meg lesztek elégedve? Több helyen láthatjátok a weboldalon a mintaablumokat, de ide is beszúrok egyet. 🙂

Túl bonyolult az árajánlat

Ha egy kép 430 Forint, de csak kis felbontásban, a nyomtatott kép plusz pendrive és kis retus nagy retus… Felejtsük el! Nálam nincsenek rejtett költségek, számítsd ki a kalkulátorral, mennyibe kerül az esküvő fotózása! (maximum 115 ezer Forint)

Nem kapod meg az összes képet, csak annyit látsz az esküvődből, amennyit a fotós válogat.

Nagy felbontásban megkapod az összes elkattintott képet (Google drive-on keresztül le tudod tölteni), valamint ezek közül egy garantált minimum 250 retusált online Google albumot is adok. Azaz összesen legalább 1000 képed lesz az esküvődről. 🙂 Melyik fotós adja oda Neked az összes elkattintott képét?

Sokat kell várni a fotókra

Szokták mondani, hogy a minőségi munkához idő kell. Szerintem ha jó a fotós, akkor a képei is jók, így a retusálás gyorsabban halad. Nálam 3 napon belül megkapjátok a teljes albumot. Tőlem éles, színhű és gyönyörű tónusú képeket kaptok az összes apró részlettel és fontos pillanattal, természetesen vízjel nélkül nagy felbontásban. Nézzétek meg a mintaalbumokat!

csoportkép esküvői
Mikor lesz a Nagy Nap?

Jó készülődést a találkozásunkig! 🙂

kopaszi gát esküvőfotó Harsányi Miklós esküvői fotós választása
Esküvőfotó a Kopaszi-gáton

Remélem most már sokkal-sokkal könnyebb lesz az esküvői fotós választása. Így a végére maradt még egy gondolat, hogy felmerülhet Bennetek, hogy miért dolgozom ilyen olcsón? Ennek igen egyszerű oka van, nem ebből élek. Ez egy olyan hobbi, amit nem tudok abbahagyni, így a több századik esküvő után is nagyon-nagyon élvezem. Hálás vagyok, hogy annak ellenére, hogy nem hirdetem magam, nem csinálok Facebook és Instagram profilt (mert nincs időm rá 😀 ) – mindezek ellenére ez a webolal annyi megrendelést hoz, hogy ezt a hobbit fenntartsam, mindemellett örömmel tölt el az egytől egyig munkámmal megelégedett boldog fiatal párok mosolyai. (ha van ilyen szó 🙂 )

twitterlinkedinrss
Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg,Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailvagy kövess 🙂

Esküvői fotós árak

Avagy mit kapok és mit adok egy fotózásért?

115 ezer Forintot kérek egy esküvőért. Itt van 2 pont amiért ilyenek az esküvői fotós áraim.

1. pont: …mert egy témát többször járok körül.

Sosem hagyom abba a fotózást az esküvőn, ha úgy érzem, egy témáról elkattintottam azt az egy jó képet. Hiába érzem úgy, hogy megvan egy rész, valahogy mindig érdekesebb és érdekesebb pillanatokra vadászom, és figyelek arra, hogy több szemszögből is körüljárjam az adott eseményeket. Ezeket a szempontokat és a kitartó pillanatvadászatot nem várhatjuk el egy kedves ismerőstől, vagy egy amatőr fotóstól, igenis amikor az esküvői fotós árára gondolunk, kulcsfontosságú tény megvizsgálni a fotós alaposságát, igényességét.

Tortavágás esküvőn több szemszögből mosolygó menyasszonnyal, vicces figura esküvőn, esküvői tortavágás sorozatkép
Esküvői tortavágás

2. pont: …mindig meglesem a lehetőségeket.

Senki sem fogja megdícsérni és megfizetni azt a fotóst, aki udvariasan leereszti a fényképezőgépét, amikor a McDonald’s biztonsági őre arra utasítja, hogy tilos fotózni az étteremben. Vagy az a fotóst, aki még életében nem látott szertartást, és nem tudja, hogy mikor hol a helye, nem mer felmenni a pulpitusra, vagy nem mer áttörni egy építkezésen azért, hogy meglegyen a kép.

Hiszen utólag mindenki csak a képeken keresztül fog emlékezni, ha nincs elkattintva, arra nincs bocsánat. Ezért élvezem az esküvőfotózást, mert megismételhetetlen pillanatokat gyűjthetek úgy, hogy bátran felhasználom a környezeti adottságokat.

bátor esküvői képek, merész esküvői képek, mcdonalds esküvő, építkezés esküvő
Esküvő fotózás bátrabb pillanatok

Természetesen vannak még kliséfaktorok, kreativitás, pontosság, igényesség, de ezt remélem megtapasztalod, ha meglesel még pár cikket oldalamon. Magyarországon a legfontosabb érték a bizalom. Akit esküvői fotósnak választunk, felelősséggel ruházzuk fel, hogy életünk legfontosabb napjáról gyűjtsön felejthetetlen emlékeket. Ezért van ez a weboldal is, hogy végig tudd böngészni, mi az amit kaphatsz tőlem 115 000 Forintért (ennyi a teljes esküvőfotózás ára) Szóval szeretném fotózni az esküvőtöket! Ha kicsit kevesebbet szeretnétek költeni, a lentebbi linken láttok lehetőséget ezt az árat csökkenteni. 😉

A további linken referenciákat (teljes albumot) is láthattok, és fel tudjátok velem venni a kapcsolatot is: Esküvői fotózás árak

twitterlinkedinrss
Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg,Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailvagy kövess 🙂

Mit várhatunk el egy esküvői fotóstól?

Mit várhatunk el egy esküvői fotóstól? – Esküvői fotós szolgáltatások

Meglepetés

Már az esküvőtök napján megleplek egy azonnali és folyamatos képvetítéssel a lagzi alatt! Régen meglepetésként az ifjú párnak sok fotós albumot ajánlott. Megváltoztak az igények, máma már minden menyasszony szereti önmaga összeválogatni a képeket, és saját albumot készíteni, legnépszerűbb a Cewe fotókönyv, vagy a Best fotókönyv. Mondhatnám azt, hogy okés, csinálok fotókönyvet plusz 30 ezer forintért, de sokkal jobb meglepetésötletem van.

képvetítés esküvőkön

A digitális média használati szokásainkból indultam ki. Valaki fényképez a mobiljával, az eredményt rögtön meg szeretné tekinteni. Miért ne lehetne azonnal megnézni az esküvőn az elkészült fotókat? Így találtam ki azt, hogy az esküvőimen mindig van vetítés, ez egy meglepetés. 🙂 Nincs más teendőm, mint a lagzi helyszínére kimenni, és ott szerezni egy asztalt. Az asztalra kirakok egy monitort és később egy kisebb laptopot. Mikor visszaérek a vacsorára, a vacsora első perceiben, amikor mindenki eszik, vagy nincs esemény, akkor 3-4 perc alatt felmásolom a laptopra az addig összes elkattintott képemet, és elkezdem az ACDC szoftver segítségével a random képvetítést. Naaagyon szereti mindenki :)!

Fotósok felvisíthatnak, hogy de retusálás és minden nélkül az összes képet lejátszom a vacsorától éjfélig egy kis monitoron? Igen! Bízom a képeimben, és már régóta csinálom. Retusálni sem kell, egy régebbi 1920x1080p-s monitort viszek, és annyi trükköm van, hogy a kontrasztot egy kicsit feljebb veszem. 😀

esküvői képvetítés

Képvetítés esküvőn

Bizalom

Ez a legnehezebb faktor. A fotós végigkíséri a teljes esküvőt, Ő van a legtöbbet az ifjú párral, nem mindegy kit választunk életünk Nagy Napjára. Az esetek 70%-ában egy ismerőst választunk esküvői fotósnak, akiről azt gondoljuk, Ő a világ legjobb fotósa, ismerjük a stílusát és a képeit. A maradék 20%-ban olyan fotóst választunk, akit ismerősön keresztül ajánlottak. 10%-ban választunk olyan esküvői fotóst, akinek csak a weboldalát láttuk, de személyesen nem ismerjük. Engem mindegyik szegmens inspirál és éltet, ezért írok le mindent részletesen ezen a weboldalon, hogy ezt a közös bizalmat minél pontosabban ki tudjam alakítani.

Esküvői kocsiból kitekintő menyasszony

Tapasztalat

Igen egyszerű skálán le lehet mérni. Ha egy fotós egy teljes napra 100 ezer forint alatt vállal egy esküvőt, akkor tudhatod: tapasztalanságát az alacsony összeggel kompenzálja. Én 105 ezer forintot kérek általában. Legfőképp azért, mert nem ebből élek. Szenvedélyem a fotózás, de mellette PPC manager vagyok egy szuper reklámügynökségnél, és emellett még Tanár is vagyok, Digitális Médiát oktatok egy országos volumenű tehetségprogramban. Ebből kifolyólag nincs időm ilyen irányú személyes kapcsolatokat és brandet építeni, hirdetéseket indítani. Ennek ellenére bízom abban, hogy a több, mint 10 év alatt megtanult rutint és tapasztalatot Ti is látjátok ezen a blogon keresztül. 🙂

esküvői csokor elkapása

Gyorsaság

Már az esküvő napján többen töltenek fel közösségi oldalakra képeket a Nagy Napról. Az újmédia által generált azonnalisággal a Telekom is rengeteg reklámot futtat prime time-ban a televízióban, ezek mind az úgymond “most” generációról szólnak. Székely Levente generációkutató nem beszél ilyen kategóriáról, de mindannyian érezzük, hogy mennyire igaz ez! Minden most kell, és azonnal. Éppen ezért én 1 nap alatt vállalok mindent! 🙂 A legprofibb fotókon keresztül a legprofibb retusálást már másnap megkapjátok! Ha túl hihetetlenül hangzik, erről írtam egy cikket itt: Fotók 1 nap alatt

Referenciaalbumként álljon itt egy minta,

Dalmáék esküvője

Szóval szeretném fotózni az esküvőtöket! 🙂 Kattintsatok ide árakért! Esküvői fotózás árak vagy vegyétek fel velem a kapcsolatot itt: Kapcsolattwitterlinkedinrss
Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg,Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailvagy kövess 🙂

Gyors esküvői fényképek

Gyors esküvői fényképek, akár 1 nap alatt kész a teljes album

Egy nap alatt megkapjátok az igényesen retusált esküvői képeiteket egy Google albumon keresztül, és ezt a linket kedvetek szerint bárkivel megoszthatjátok. Összeszedtem 10 pontban, hogy mik az előnyei ennek.

Menyasszony a templom előtt

 1. Már másnap vissza tudtok emlékezni a Nagy napra. Nemcsak gondolatban, hanem magukon a képeken keresztül.
 2. Már a rákövetkező napon ki tudjátok posztolni a profi képeket a saját esküvőtökről, beelőzve a lelkesen fotózó rokonokat, a sok-sok mobilos szelfit.
 3. Bővebben kifejtve nem a rokonoktól kell képeket lesni és várni, amíg a fotós elkészül a képekkel. Én már 1 nap alatt elkészülök a teljes esküvői albummal.
 4. Nem kell heteket és hónapokat várni az esküvői képekre. Igazából egyáltalán nem kell várni a fényképekre, hiszen míg másnap kialusszátok a lagzit, mire felébredtek, ott lesznek a Nagy Napról a képek Nálatok.
 5. A minőség, és az igényesség számomra nagyon fontos. Ebből kifolyólag minden kép egyesével átesik retusáláson, így átdolgozott és professzionális válogatott albumot kaptok a rákövetkező napon tőlem.
 6. Vízjel nélküli képeket használok. Nem jelölöm meg a fényképeimet semmivel, nem teszek rájuk © védjegy jelet. Hiszen a képek nem rólam szólnak, csak Rólatok! 🙂
 7. Google albumok linket kaptok, így azon keresztül könnyen le tudjátok tölteni az összes képet, valamint a linket megosztva sosem volt egyszerűbb megmutatni a rokonoknak a képeket. Már jópár albumot linkeltem itt a honlapon, mutatok még egy párat, ha legörgettek.
 8. Ha a teljes esküvőre bíztok meg, akkor bizony nem kevés, ellenben sok-sok-sok fényképet fogtok kapni már másnapra, igény szerint pedig szívesen odaadom az összes elkattintott képet is. Lessétek meg a mintaalbumot alul!
 9. Minden fontos pillanat meg lesz örökítve és el lesz kapva, szenvedélyem a fotózás, és a megismételhetetlen pillanatok megörökítése.
 10. Van még egy meglepetésem, de azt majd egy következő cikkben fogom részletesen leírni. 😉 #vetítés #lagziban #igényszerint #esküvőalatt #végigasarokban #kismonitoron

Csoportkép az esküvőn

Ahogy ígértem, mutatok pár mintaalbumot.

Ráhelék esküvője

Dalmáék esküvője

Szóval szeretném fotózni az esküvőtöket! 🙂 Kattintsatok ide árakért és referenciákért! Esküvői fotózás árak

Esküvői menet az utcántwitterlinkedinrss
Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg,Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailvagy kövess 🙂

Koszorúslányok

Koszorúslányok

koszorúslányok esküvőn

A koszorúslány hivatalos definíciója nem más, mint a menyasszony segítője az esküvő folyamán. Ha van rá idő, akkor érdemes belecsapni, és jópár fényképet készíteni a koszorúslányokkal is. Ha elkészültek a kötelező elemek és beállítások, nagyon szeretem kreatívabbra venni a figurát. A csoportképekbe bele lehet csempészni sokat, erről talán majd részletesebben írok, megpendítve azt, hogy milyen jó a baráti képeknél a kő-papír-olló játékot bedobni, vagy mutassák meg melyik irányba megy az ifjú pár nászútra, esetleg mindenki mutasson rá a bal kezével az ifjú párra. El nem engedve a koszorúslány témakört, itt is érdemes több setupot elkészíteni, és erre csak percek vannak, így jó előre gondolatban fel szoktam készülni egy-két beállítással, amit könnyen meg lehet valósítani.

esküvői koszorúslányok

Az itt látható képek alig 3 perc alatt készültek el. Egy jóöreg trükköt vetettem be az alábbin: a vőlegénynek mondtam, hogy emelje fel a karját, mintha szelfit készítene, majd a gépet felemeltem a keze végére, és elkattintottam a képet. A fókusz mindig a legelső emberen van. Így négyszemközt szólva nemrég vettem egy Samsung Galaxy S9-es telefont, és be kell valljam legalább olyan gyönyörű képet tud készíteni így szelfikameraként használva, mint az eos 5d mark III.

vőlegény szelfi

Pár tipp a koszorúslányok öltözékéhnez:
 • Legyenek valamilyen szempontból egységesek, hordjanak valamilyen azonos ismertetőjegyet: legyet fejkorona, fejdísz, virágcsokor, azonos ruha, de mindenképp valami egyedi azonosítójel, ami megkülönbözteti őket a rokonságtól.
 • És még ezer más klisé, de mind tudjátok 🙂 eszegető koszorúslányok
 • Node mégis van valami: sok koszorúslány potenciális házasulandó, és van olyan eset, amikor érthető módon nagyon szeretné, ha a párja kísérné az oltár felé a menyasszony előtt. Éppen ezért a templomi szertartás folyamán gyakran szoktak kísérőkkel együtt bevonulni, a kísérők is jelenjenek meg valamilyen szempontból egységesen. Legyen az akár egy virág a zakózsebben.

Életkor szempontjából mindegy, hogy picik vagy nagyok, sőt az is mókás, ha vegyítik őket, lehet köztük egykorú a menyasszonnyal, és lehet köztük igen apróka, akár négy vagy öt éves is, ami talán a legfontosabb, ha van rájuk is idő és lehetőség, sosem szabad elszalasztani ezeket a pillanatokat sem.

Van még egy nagyon fontos dolog! • Szeretném fotózni az esküvőd! 🙂 Kattints ide árakért és referenciákért! Esküvői fotózás áraktwitterlinkedinrss
Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg,Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailvagy kövess 🙂

Esküvői csoportképek

Esküvői csoportképek

Fel kell dobni a sima állunk és mosolygunk témát! Közelíteni kell a részletekre, és ügyelni arra, hogy király legyen. Mindenki ismeri a sztenderd képet, amin követelmény, hogy mindenki rajta legyen, mosolyogjon és senkinek se legyen csukva a szeme. 

Hasznos tipp a fotósnak ilyenkor megkérni a násznépet, hogy csukják be a szemülket, és háromra nyissák ki! 🙂 Ez azért tuti, mert amikor elszámolsz háromig, az után 1 másodperccel kell ellőni minimum 3 képet gyorsan egymás után, és akkor lesz egy tökéletes, amin mindenki fancy. Mutatok egy szenderd általam lőtt képet.

csoportkép esküvőn

Mint látjátok mindig magaslatról kell lőni. Ez azért tuti, mert így eltűnnek a tokák, bizakodó hangulatot kelt az ég felé 30 fokban tekintő ember. 😉

Viszont ha el van kattintva a kötelező elem, akkor miért ne lehetne pici kreativitással fűszerezni a kötelező képeket? Így találtam ki azt a figurát, hogy ráközelítek a két főszereplőre, és megkérem a rokonságot, hogy “mindenki mutasson a jobb kezével az ifjú párra!” Mutatom az eredményt.

csoportkép szuper

esküvői csopikép

csoportkép csókkal Kriváchy Tamás

A képek hangulata is ilyenkor sokkal mókásabb, feldobódik. Ha megvannak a standard képek, egy percig még engedelmes a násznép, mindenképp ki kell ezt használni. 🙂 Nincs jobb, mint ezután egy felfrissítő menyasszonyi csokordobás. Ezekhez a képekhez elengedhetetlen az, hogy a fotós magasabb helyről készítse a képeket. Kell keresni egy helyi lokális maximum helyet, ami része az optimum halmazának. Nagy divat a drónfelvétel ilyenkor, sőt, ha kis kulisszatitkot szeretnétek, elmesélem, hogy a fenti és a lenti képnél is készült drónfelvétel, de a drón nem tudja elkapni 16-30 megapixelben pontosan azt a pillanatot, ami visszaadja az esemény hangulatát. Hiába 4k-ban videóz, és most kérem a videósok ne olvassák tovább! Szóval, biztos, hogy nem olvassátok, akik videóztok? Jó, akkor leírom. A videókat nem nézi vissza senki, a fotókat viszont mindenki, de ne mondjátok el senkinek. 😉

Pálovics Ráhel csokordobás

• Szeretném fotózni az esküvőd! 🙂 Kattints ide árakért és referenciákért! Esküvői fotózás áraktwitterlinkedinrss
Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg,Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailvagy kövess 🙂

Epikus esküvői háttér

Epikus esküvői háttér

Mi a helyzet akkor, ha az esküvőfotózás napján felhős az ég? A lepelfelhő (Altostratus + jelen esetben picit Cumulus) a legnagyobb hangulatgyilkos. Bár esetében szuper fotózni, ugyanis nem égnek ki a színek, és nem vakít senkit erős fényével, mégis a háttérben lévő szürke árnyalatú légtömeg depresszív hangulatot kelthet, komorabbá teheti az esküvői képek hangulatát. 

Node nincs jobb, mint egy kis melankólia az esküvői napon?

DE! Igenis a felhőkre figyelni kell, mutatok egy egyszerű trükköt, amit ilyenkor bevetni érdemes. Ha nem túl sűrű a felhő, akkor mégcsak másik fényképről sem kell elcsennünk a szép naplementét, hanem magából az alapanyagból tudunk dolgozni.

Érdemes az ifjú párt elcsalni a naplemente irányába. (Jelen esetben egy hegygerincen kellett pár lépést tenni a túloldalra.) Alább látható a kép, ami a nyersanyag.

lepelfelhő esküvő

A gyakolott instagram userek már nyúlnának a filterekhez, de mi esküvő fotósok szeretjük csak azon részeket megmúkolni, ami szükséges. Első lépésnek létrehozunk rétegeket (layer), és minden rétegre felrakjuk a fenti képet. Ezek után elvégzünk egy retusálási műveleteket, és ami nem kell az adott rétegről, egy megfelelően nagy radírral leradírozzuk. Első lépésként a Levels-en változtatunk, elhúzzuk a fekete tartományba, hogy az ég kontúrja jónak látszódjon.

ég kontúr esküvőn

Ezek után, egy másik rétegen elvégezzük a színkorrekciókat. Ilyenkor érdemes túltolni, hiszen az édességből is sokat majszolunk mindig. (Alert: Ez csuszkaérv volt.)

túltolt

Egyes amatőr fotósok itt abbahagyják, és elcsukló hangon éneklik a szeretethimnuszt, hogy Ők milyen művészek. Node nem véletlen nem használok vakut (vagy szinte alig) esküvői fotóimhoz, mert mindig ragaszkodom a fotórealisztikusabb képekhez. Éppen ezért ilyenkor a rétegek között kitörlöm ami nem kell, és 3-4 különböző képből összegyúrok egyet. Egyet, amit tökéletesnek látok. Ja, és mindezt 40 másodperc alatt végzem el, hiszen tudjátok, a képeket akár 1 nap alatt megkapjátok. 😉 Mutatom a végeredményt. (Ici-picit túltolt, de ahogy mondani szokás, ha a szakács szerelmes, sós a leves. :D)

háttér naplemente esküvői fotó

• Szeretném fotózni az esküvőd! 🙂 Kattints ide árakért és referenciákért! Esküvői fotózás áraktwitterlinkedinrss
Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg,Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailvagy kövess 🙂

Mélységélesség javítása

Mélységélesség javítása

A mélységélesség javításának kulcsa az előregondolkodás lehet. Utólag képszerkesztő alkalmazással nagyon nehéz, – sőt, – néha lehetetlen a mélységélességet úgy állítani, hogy az kívánatos legyen. Rajongok az olyan képekért amiknek nagy mélységélességük van, és a tárgyat kiemelik a háttérből. Viszont vannak pillanatok az esküvő folyamán, amikor az lenne a legjobb, ha a képen minden pont tű éles lenne.

Itt egyáltalán nincs idő a műtermi fifikákra, hogy egyesével végigvegyük a fényképezőgép beállításait, megnézzük az adott fényviszonyokat, és ennek megfelelően állítsunk a derítőlapon (ami nincs is). Itt az a verzió van, hogy meglátod, lekattintod, és elcsíped a gyönyörű pillanatokat. Csak 1-2 másodpercig történnek az események, mégpedig olyan elemek, amik sosem ismétlődnek meg. Hiába kérsz bárkit, hogy “légyszi ugyanúgy álljatok be, mert az jó volt.” Hidd el, az már sosem lesz ugyanolyan.

Amikor nincs idő a beállításokra

Hogy valós példát is mondjak, megérkezett a menyasszony autóval. A koszorúslányok bekukucskáltak az ablakon. 18-200-as obim van, automatán volt a gépem, és odarohantam, mert tudtam, hogy csak pár másodpercig tart ez a pillanat. 

mélységélességről minta

A fotós tudja, ilyenkor nehéz a dolog. Egy objektív van, ami nem tud ilyen fókuszban úgy fotózni, hogy minden pontja a képnek éles legyen. Lehet, hogy művészi a kép, és kiemeli a menyasszonyt a képen a háttérből, de ez itt nem elég. Lehet, hogy valós és reális három dimenziós hatást kelt a homályos elmosódott háttér, de érezhető, hogy szívesen néznénk a képet akkor is, ha a háttérben álló koszorús lányok is megfelelő fókuszt kapnak, egyszóval élesek lennének. Természetesen a fenti kép is megállja a helyét, jól sikerült, hiszen az éles kontúrok, a természetes fényviszonyok és az arckifejezések visszaadják a megélt pillanat hangulatát, de mégis mégis ott ott furkálna a gondolat, hogy milyen lenne akkor a kép, ha minden tű éles lenne.

Ilyenkor nagyon egyszerű a megoldás. Egy pillanat alatt 2 képet kell készíteni.

mélységélesség példa kép

A két fénykép között alig 1 másodperc telt el, és végeztünk is. 🙂 Lehet mondani azt, hogy csöbörből vödörbe estünk, mert most hiába gyönyörű a háttér, a menyasszony lett életlen. 

A mélységélesség javítása érdekében ilyenkor nincs más teendő, mind a két képet egy rövid retusálással egy képpé alakítani, és valljuk be, senkinek sem tűnik majd fel, hogy a lenti kép két különböző fényképből lett összerakva:

mélységélesség állítása

• Szeretnéd, hogy én fotózzam az esküvőd? Esküvői fotózás áraktwitterlinkedinrss
Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg,Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailvagy kövess 🙂

Esküvői helyszínek Négy dolog amit tudniuk kell

Esküvői helyszínek

 1. Lehetőleg legyen fedett részük.
 2. A könnyű megközelíthetőség előny.
 3. Gondolni kell a parkolási lehetőségekre.
 4. Lehessen ott aludni.

Esküvői helyszínek – Fedett vagy zárt terek

A helyszín keresésnél biztos bele fogtok futni álomszép kertekbe, szemet gyönyörködtető lugasokba, és csillagos ég alatti megrendítő díszletekbe. Nagyon fontos emellett arra is gondolni, hogy az időjárás szeszélyes tud lenni. Bármikor eshet az eső, éppen ezért bármilyen szép kinti helyszín választása esetében a helynek kell legyen egy fedett része is, ahol eső esetén lesz a lagzi. Ha esik, elázhat a szép menyasszonyi ruha, és emellett ráülhet a meghívottak hangulatára, ha a kinti színtér helyett nehezen férnek el az eső védett helyen. Egy szó, mint száz, a helyszín, ha kinti, akkor rendelkeznie kell elegendő férőhelyű, legalább olyan szép, fedett befogadóhellyel.

Esküvői helyszínek – Megközelíthetőség és Parkolás

Mind kocsival, mind közösségi közlekedéssel könnyen megközelíthetőnek kell lennie a színhelynek. Sokan vannak, akik az esküvőkre nem szeretnek autóval járni, mert úgy mulatnak, hogy egy kis alkoholt is szívesen fogyasztanak. Ők erősen függenek a közösségi közlekedéstől, vagy megkérnek valakit, aki gépjárművel rendelkezik. És itt a következő szempont, hiszen aki kocsival jön, ő szeret ingyen vagy olcsón leparkolni a helyszínhez közel. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem lehet esküvőt tartani a budai várban, vagy Búcsúszentlászlón, csak akkor a meghívóban segíteni kell az embereket. Később lesz cikk az esküvői meghívókról, de elöljáróban annyit, hogy a meghívó mellé érdemes még egy papírt adni, vagy a meghívóra szerkeszteni az ajánlott megközelítési lehetőségeket, és ajánlott parkolási módokat is.

Esküvői helyszínek – Ott alvás

Biztos fognak érkezni az esküvődre kisgyermekes szülők, vagy idős rokonok, akik nem szívesen indulnak el haza este 10, vagy éjfél után, de vannak olyan meghívottak is, akiknek fontos a kényelem, és szeretnének egy külön szobában öltözni, pihenni, később aludni is. Ezért fontos, hogy a helyszínen, vagy a közelében legyen szállási lehetőség is. Arról nem is beszélve, hogy kedves Ifjú pár, Ti is itt fogtok aludni vagy pihenni a Nagy nap után. 🙂

• Szeretnéd, hogy én fotózzam az esküvőd? Esküvői fotózás áraktwitterlinkedinrss
Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg,Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailvagy kövess 🙂

Profi esküvői képek – A tánc fényírása

Profi esküvői képek – A tánc fényírása, a lendület megörökítése

Az egyik legnehezebb kihívás az esküvő fényképezése során a lagzi hangulatának visszaadása. Öt érv ami miatt érdemes ilyen képeket is fényképezni:

 • Visszaadják a buli fergeteges miliőét.
 • Professzionális hatást kelt, mintha CGI-ozták volna a képeket.
 • A lendület látszik, és a fények körbejárják a magas dinamikával rendelkező pillanatokat.
 • Az érzelmi hatás könnyebben ábrázolható.
 • Az ötödik érvet mond Te. 🙂

Mindenki látott már olyan esküvői fotót, amikor direktbe rávakuztak a táncra, és kimerevített a kép. Íme egy példa. Én is sok ilyet készítek az esküvők folyamán, mert így tisztán kivehetőek a tökéletes pillanatok. Amikor a táncban egy katartikus pillanathoz érkezik az ifjú pár, megállnak egy pillanatra, hogy egymás szemében vesszenek el, akkor érdemes statikus fényképet készíteni, hogy a pillanat örökké tartson. 🙂

A folyamat ábrázolása a képeken

A tánc felhőtlen, és mozgalmas, kár lenne minden pillanatát széttagolni a másodpercek kimerevítésével. Az alábbi képeket nem Photoshop effekttel lehet létrehozni, mindegyikhez a fényképezőgép finomhangolása szükséges.

Egy tipp csak profiknak, vagy a kísérletezni vágyóknak.

A gyakorlat teszi a mestert, az alábbi recept iránymutató lehet, ha hasonló képeket szeretnél készíteni a mozgásról, de csak egy jó tipp: ne az esküvőn gyakorold be, hogy hogyan kell csinálni, mert akkor le fogsz maradni a kulcsfontosságú pillanatokról. 😉

 1. Állíts be hosszabb záridőt a fotógépedre.
 2. A Vakut irányítsd a plafonra.
 3. Kövesd a szemeddel a táncot, emeled fel a gépet.
 4. Ha úgy érzed jön a pillanat, a vakut a második redőnyszinkronra villantsd el.

Svenk az esküvőn

Az alábbi képen vaku nélkül követtem le a mozgását a vőlegénynek. Ezt a szaknyelv svenkelésnek hívja, filmes kifejezés. A fotógéppel hosszú záridővel kell fényképezni, és lekövetni a mozgó tárgyat. Hagyni kell kicsit, hogy a lencse képstabilizátora segítse a lekövetést, de így is a kéz igen finom mozgására van szükség a túlzott bemozdulás elkerüléséhez.

A képek dinamikája

A dinamikus képek pontosan visszaadják az esemény hangulatát, megőrzik azok bódító fényeit és fergeteges emlékeit. Az albumba ezért a kimerevített képek mellé mindig teszek pár ilyet is.

Tudom, az elején megmondtam, hogy nem szeretek vakut használni, a természetes fény híve vagyok. Ennek ellenére a fenti képekhez elengedhetetlen a villantás. Viszont van egy csavar benne, hiszen a tánc mozgásként történő érzékeltetésével még a vakuzás ellenére is természetesebbnek tűnnek a képek, mintsem beállított műtermieknek. 🙂

• Szeretnéd, hogy én fotózzam az esküvőd? Esküvői fotózás áraktwitterlinkedinrss
Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg,Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailvagy kövess 🙂

© 2024 fotoBlog

Theme by Anders NorénUp ↑