5 érv, amiért érdemes elcsípni a lencse fényfoltos pillanatokat

  • A képek még profibbnak fognak tűnni.
  • Nem öncélú művészkedésről van szó.
  • A kontraszthatás növeli a kép dramaturgiáját.
  • Stúdióérzést kölcsönözhet a fényképeknek.
  • A szem útvonalát vezeti, fókuszpontot alakít ki.

A legnagyobb kontrasztot egy fényképen az a hatás tudja előállítani, amikor a legsötétebb és a legfényesebb jelenségek egy fényképen szerepelnek. 

Természetesen nagyon kicsi az esélye, hogy pont akkor kattintsd el a gépedet, amikor a másik fotós a másodperc tört része alatt villantott, de persze egy kis záridő trükközéssel majdnem minden megoldható. 😉 (Ne izgulj, az előző mondatot én is végignevettem.)

  • ISO-t vidd le 100-ra vagy 50-re.
  • Záridőt tedd egy kicsit nagyobbra úgymond tágabbra, mondjuk 20-adra.
  • Légy Résen!

Egy szó, mint száz, rettentő ritka pillanatról beszélek, esküvőnként maximum 2 vagy méglegfeljebb (van ilyen szó?) 4 kép ilyen. Minden esetben a kép benyomás hatása (új SI mértékegység ala Harsányi Miklós) felerősödik.

A tánc dinamikáját és a mozgást ábrázolni a fényképeimen szenvedélyemmé vált, mint ahogy a fenti fotómon is látszódik. Görgess rá, és lesd meg, mennyi minden történik a képen. A vőlegény arcának körvonala, a mozgás iránya és lendülete, és a háttérben egy vaku felvillanása mind-mind egy helyen. Ez nem Photoshop, hanem a fényképezőgép finombeállítása, és a pillanat pontos megragadása egy fotón. Később lesz ennek egy külön cikk, amin a tánc fényírását (értsd: fotózását) fogom górcső alá venni.

Visszatérve a kiégett erős és kontrasztos fényekre, nem kell félni tőlük. Senkit sem érdekel, hogy a fenti képen egy lámpatest nem látszik, vagy a lenti képen ki van égve az asztal. (kiégést értsd: túl fehér, nem jelenik meg semmi textúra)

 

Nade mi a helyzet, ha lemaradtunk ezekről a pillanatokról?

Az esküvői fotók retusálása – Kontraszt lencsefényfolttal

Adobe Photoshop szerkesztővel… Nem bírom ki ezt a ziccert: ha rámentek a Photoshop honlapjára, ez a mottó fogad: “Bármit létrehozhat, amit el tud képzelni. Bárhol is van.” Szerintem egy kicsit sokat vállal… 😀

Ami fontos és lényeges: Filter -> Render -> Lens Flare és a felugró ablakon be kell kattintani azt a mezőt, amiről szeretnénk, hogy a fény fokozottan visszaverődjön. Ezeknek a felületeknek fényesnek, vagy pedig fényesnek látszónak kell lenniük.

Íme egy furcsa példa ami nem annyira sikerült:

A fenti kép a lencse fényfolt teljes indokolatlanságáról árulkodik, grabancelkapós ejnye bejnye annak, aki így retusál. A sima sárga falon kizárt dolog a visszacsillanás ilyen fényviszonyok mellett.

Vegyük elő az alap képet.

A fenti képen csak egy helyre helyezhető el a fényfolt úgy, hogy az valóságosnak és katartikusnak tűnjön. Lehengerlőnek tűnő hatást válthatunk ki csupán ezzel az aprócska trükkel, mindenkinek ajánlom. 🙂

• Szeretnéd, hogy én fotózzam az esküvőd? Esküvői fotózás árak

twitterlinkedinrss
Ha tetszik a bejegyzés, oszd meg,Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmailvagy kövess 🙂